Page content

article content

Ontkiemen van wietzaadjes

Ontkiemen van wietzaadjes? Op welke wijze kan je dit doen? Om wietzaadjes te ontkiemen heb je drie manieren op welke wijze je dit kan doen. De drie manieren om wietzaadjes te ontkiemen zijn;

 •  Wietzaadjes ontkiemen in een beker water
 •  Wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond
 •  Wietzaadjes ontkiemen in aarde

ontkiemen-wietzaad

Elk van deze drie manieren om wietzaadjes te ontkiemen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
De zaadjes hebben geen licht nodig om te ontkiemen. Belangrijk is dat de wietzaadjes in een donkere en vochtige omgeving worden bewaard, tijdens het ontkiemen.

Wietzaadjes ontkiemen in een beker water

Als je ervoor kiest om wietzaadjes te gaan ontkiemen in een beker water is het van belang om minimaal 20 graden als minimale temperatuur aan te houden. Boven de 20 graden is ook niet goed voor de zaadjes. Hou daarom 20 graden aan het je zult zien dat de wietzaden goed gaan ontkiemen. Na 2 tot 4 dagen gaan de zaden open en als het goed is steekt er een steeltje uit de zaadjes. Dit steeltje is de wortel van het zaadje. Let op dat je tijdens het planten van de steeltje naar boven plant. Op deze manier zal het zaadje gemakkelijk de weg naar beneden vinden en zal de plant sneller gaan groeien. Stop de zaadjes ongeveer 0,5 tot 1 centimeter in de grond met het worteltje naar beneden.

wietzaad-ontkiemen-beker-water

Wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond

Ook is het mogelijk om wietzaden te ontkiemen op een vochtige ondergrond. Voorbeelden hiervan kunnen zijn, vochtige watten, vochtige toiletpapier op een schoteltje. Maak de ondergrond goed vochtig, maar niet nat! De vocht wordt snel door de wietzaadjes opgenomen, let daarom goed op de vochtigheid. Als het niet vochtig genoeg is, zullen de zaadjes minder snel gaan ontkiemen.

vochtige-ondergrond-wiet-ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen in aarde

Een populaire manier om wietzaadjes te ontkiemen is om de wietzaadjes in aarde te ontkiemen. In de meeste gevallen komen de wietzaadjes in aarde goed uit. Maar de kans dat de zaadjes niet uitkomen, is bij wietzaadjes ontkiemen in aarde groter dan bijvoorbeeld bij wietzaadjes ontkiemen in een beker water of bij wietzaadjes ontkiemen.
Afhankelijk van de kwaliteit van de wietzaadjes raakt 80% tot 95% ontkiemt.

wietzaad-ontkiemen

Samenvatting ontkiemen van wietzaadjes

 1.  Stop de zaadjes tussen meerdere vochtige tissues in een schaal
 2.  Dek het schaaltje af met folie, zodat het goed vochtig blijft
 3.  Het is van belang om dagelijks de vochtigheid te controleren
 4.  Aanbevolen temperatuur is tussen de 20 tot 25 graden
 5.  Na 3 tot 7 dagen barst het zaadje open en gaat er een worteltje groeien
 6.  Als het worteltje 3 tot 5 mm is kan het zaadje geplant worden
 7.  Stop het zaadje met het worteltje naar beneden 2 tot 5mm onder de aarde
 8.  Meeste wietzaadjes komen binnen 2 tot 3 dagen uit
 9. Na de ontkieming van de wietzaadjes

Nadat de wietzaden zijn ontkiemd zijn ze nog steeds vrij zwak. Op dit moment hebben de kleine plantjes licht nodig. Zorg ervoor dat de lamp ruim boven het plantje hangt. De plant groeit richting het licht. Zorg ervoor de plant(en) genoeg licht krijgen, maar hang de lamp 1 meter bij de plant vandaan. In de zomerperiode dien je rekening te houden met hitte. Je kan er dan ook voor kiezen om de wietzaadjes binnen te laten ontkiemen en dan pas buiten in de aarde te stoppen. Na zo’n 5 a 7 dagen zijn de wietplanten sterkt genoeg om er volop tegenaan te gaan.

Smokerszaken

Handige tips en informatie vindt u op smokerszaken.nl. Wij schrijven blogs waarin allerlei informatie staat over het kweken van wiet. Bent u een beginnende wietkweker of wilt u juist nog meer informatie te weten krijgen? Kijk dan eens op onze website voor de beste tips over hoe u uw wiet het beste kan kweken en wat de benodigdheden daarvoor zijn.

Bekijk ook

Comment Section

0 reacties op “Ontkiemen van wietzaadjes

Plaats een reactie


*