Page content

article content

Medicinale gebruik van cannabis: Werkt het?

Al sinds mensenheugenis wordt cannabis gebruikt als medicijn tegen verschillende ziekten en kwalen. Zo geloofden de oude Grieken bijvoorbeeld dat cannabis de spijsvertering bevorderde en schreven de romeinen cannabis voor tegen depressies. Ook vandaag de dag wordt cannabis nog altijd gebruikt als een medicinale middel tegen chronische pijnen. Sinds 2003 is medicinaal gebruik van cannabis zelfs toegestaan en verkrijgbaar op advies van de (huis)arts bij de apotheek.

Medicinaal gebruik van cannabis   Medicinaal gebruik van cannabis

Wat is verschil tussen medicinale cannabis

Er bestaan verschillende soorten medicinale cannabis, waardoor de werking en toepassing ervan verschillend zijn. Het type cannabis dat gebruikt wordt voor medicinale doeleinden is afhankelijk van de aandoening en hoeft dus niet per se te verschillen van de cannabis dat gebruikt wordt door recreatieve gebruikers. Het grote verschil zit hem vooral in de manier waarop cannabis gebruikt wordt. Daar waar de recreatieve gebruiker de voorkeur geeft aan het roken, zal de medicinale gebruiker de werkzame stoffen van de cannabis eerder tot zich nemen door middel van inhalatie.

Voordelen van inhalatie

Een voordeel van inhalatie is dat er geen tabak aan te pas komt en daardoor geen giftige stoffen zoals teer en nicotine vrijkomen. Bovendien is het gemakkelijker voor patiënten die voor het eerst cannabis gebruiken om te doseren. Inhalatie gebeurt met behulp van een ‘vaporizer’ oftewel een verdamper die ervoor zorgt dat de gebruiker vooral de werkzame stoffen binnenkrijgt. Hierdoor is het effect vaak krachtiger dan wanneer het gerookt wordt. Een andere manier om cannabis te gebruiken is door er thee van te zetten Nadeel is wel dat het even zal duren voordat het effect heeft.

Hoe effectief is medicinale cannabis?

Er is een groot debat gaande over de effectiviteit van cannabis als een medicijn, maar verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat cannabis wel degelijk werkt bij de verlichting van chronische pijnen en sommige mentale aandoeningen zoals het Tourette syndroom. Desondanks zijn er ook een hoop ziektes waarvan men niet genoeg bewijs heeft dat cannabis daadwerkelijk werkt. Voorbeelden hiervan zijn: de ziekte van Crohn, epilepsie, migraine, reuma, artritis, en ADHD. Maar wie het internet afstruint zal echter genoeg voorbeelden vinden van o.a. reuma en ADHD patiënten die zweren bij cannabis als medicijn.

Smokerszaken

Handige tips en informatie vindt u op smokerszaken.nl. Wij schrijven blogs waarin allerlei informatie staat over het kweken van wiet. Bent u een beginnende wietkweker of wilt u juist nog meer informatie te weten krijgen? Kijk dan eens op onze website voor de beste tips over hoe u uw wiet het beste kan kweken en wat de benodigdheden daarvoor zijn.

Bekijk ook

Comment Section

0 reacties op “Medicinale gebruik van cannabis: Werkt het?

Plaats een reactie


*