Page content

article content

Hoe begin je met cannabis kweken? (Ontkiemen van wiedzaden)

Hoe begin je met cannabis kweken

Je bent een beginnende teler en hebt wietzaadjes gekocht, wat nu? Het ontkiemingsproces is de eerste stap richting een volgroeide plant. Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er drie manieren om je wietzaadjes te laten ontkiemen. In deze fase heb je nog geen lichtbron nodig, maar slechts een vochtige en warme omgeving . Door het vocht dat in de zaden trekt wordt het zaadje geactiveerd en gaat het ontkiemen. Licht is pas nodig wanneer de eerste blaadjes tevoorschijn komen.

Ontkiemen in een beker met water

Een effectieve manier om je zaden te laten ontkiemen is door je zaden te plaatsen in een beker met water. Zorg daarbij dat de omgevingstemperatuur minimaal 20 graden bereikt anders kunnen de zaden niet optimaal ontkiemen. Na 2 tot 4 dagen springen de zaden open en komt het worteltje tevoorschijn. De wortel is het steeltje wat uit het wietzaadje komt wanneer het eenmaal ontkiemt is. Als dit het geval is kun je deze ontkiemde zaden meteen planten in grond. Plant ze ongeveer tussen 0,5 en 1 centimeter in de grond met het worteltje naar beneden. Hoewel dit niet per se noodzakelijk is, is het wel aan te raden omdat, op deze manier zal je plant makkelijker zijn weg naar beneden vindt.

Cannabis kweken in een bekertje met water

Ontkiemen op een vochtige ondergrond

Een andere manier om je zaden te laten ontkiemen is door de zaden op een vochtvasthoudende ondergrond te leggen. Toiletpapier of watten zijn hier uiterst geschikt voor, alhoewel het vocht in de watten of toiletpapier vrij snel verdampt bij kamertemperatuur. Het belangrijke is dat de zaden vochtig blijven tijdens ontkiemingsfase dus ondergrond moet goed vochtig zijn, maar ook weer niet te nat want dan kunnen de zaden “verdrinken”.Eventueel zou je de zaden nog kunnen afdekken met een stuk vochtig toiletpapier.

vochtige-ondergrond-wiet-ontkiemen

Ontkiemen in de grond

Uiteraard is het ook mogelijk om je zaden te laten ontkiemen door ze direct in de aarde stoppen. De kans dat de wietzaadjes niet ontkiemen is echter iets groter dan bij de andere methoden.. Het ontkiemde zaadje in de grond in een pot plaatsen
Nadat uit het zaadje het worteltje komt is ze klaar om in de grond gestopt te worden. Dek de pot af met een stuk doorzichtig plastic, zo maak je eigenlijk een kleine kas met een hoge luchtvochtigheid, daar houden jonge babyplantjes heel erg van.

wietzaad-ontkiemen

Conclusie

Tot slot, de tijd dat een zaadje nodig heeft om te ontkiemen verschilt per wietsoort. Het kan soms 2 tot maximaal 10 dagen duren voordat de wortel tevoorschijn komt. Ontkiemen vraagt dus enige geduld, maar welke methode je ook gebruikt ontkiem de zaden altijd bij kamertemperatuur van minimaal 20 graden. Veel Succes!

Smokerszaken

Handige tips en informatie vindt u op smokerszaken.nl. Wij schrijven blogs waarin allerlei informatie staat over het kweken van wiet. Bent u een beginnende wietkweker of wilt u juist nog meer informatie te weten krijgen? Kijk dan eens op onze website voor de beste tips over hoe u uw wiet het beste kan kweken en wat de benodigdheden daarvoor zijn.

Bekijk ook

Comment Section

0 reacties op “Hoe begin je met cannabis kweken? (Ontkiemen van wiedzaden)

Plaats een reactie


*