Page content

article content

Belichting van de wietplant: Wat moet ik als beginner weten.

Iedereen die cannabis kweekt, indoor of outdoor, moet een basale inzicht hebben in de levenscyclus van de plant. Licht speelt een cruciale rol in de groei en bloei van jouw planten. Zonder de juiste belichting zal jouw plant niet voldoende groeien of geen toppen geven en dat zou zonde zijn van de moeite.

Belichting van de wietplant Led groeilampen

De Zon

Het goedkoopste en beste licht is natuurlijk zonlicht. De plant past zich automatisch aan aan de cyclus van de zon. In de lente is het zonlicht blauwer van kleur dan in de herfst wanneer de zon meer oranje rood kleurt. Daarnaast stelt de plant zich automatisch in op het aantal uren daglicht en duister. Probeer er voor te zorgen dat de planten veel in de zon staan, hoe meer zon hoe beter de opbrengst. Helaas is zonlicht vooral een optie voor buitenteelt.

Sunlight-Weed

Groei- en bloeifase

Grofweg kunnen er twee levensfasen van de plant worden onderscheiden, de vegetatieve fase en de bloeifase. Wie ervoor kiest om cannabis binnen te kweken zal de zon zo goed mogelijk moeten proberen na te bootsen. Zo hebben de plantjes in de eerste paar weken (groeifase) gemiddeld 18 uur licht nodig per dag, het is voor hen immers zomer. Na 3 tot 6 weken geef je jouw plantjes maar 12 uur per dag licht, waardoor ze denken dat de dagen korter worden en uiteindelijk zullen gaan bloeien. Afhankelijk van de soort cannabis duurt de bloeifase ongeveer 6 tot 14 weken.

Groeilampen vs Bloeilampen?

Tijdens de vegetatieve fase heeft jouw wietplant een andere lichtbundel (spectrum) nodig dan tijdens de bloeiperiode. Verschillende lichtbundels vergen verschillende type lichtbronnen. Vergelijk het met het veranderende zonlicht gedurende de seizoenen van het jaar. In de groeifase heeft de plant meer behoefte aan blauw licht. Hiervoor heb je een lamp nodig met de kleurcode “cool white”. Tijdens de bloeifase daarentegen, hebben de planten wat meer behoefte aan licht met wat meer rood in het spectrum. Hiervoor zijn de zogenaamde High Presure Sodium (HPS) lampen uiterst geschikt. In een volgende blog zullen we dieper ingaan op de type lampen die je kunt gebruiken en wat deze kosten.

high-pressure-sodium-hps-lights-01

Tips voor beginners

Tot slot willen wij jou als beginner nog enkele tips mee geven.

Tip 1: pas op voor de warmte van de bloeilamp.

Als de lamp te dicht op de planten hangt is de kans dat je toppen verbranden door de warmte groot.

Tip 2: Koop nooit tweedehands kweeklampen of bloeilampen.

Je kunt namelijk niet achterhalen hoeveel uren de lamp al gebrand heeft.

Tip 3: Gebruik ledlampen.

Ze zijn misschien wat duurder in vergelijking met andere groeilampen, als TL, Metal Halide of hoge druk kwiklampen maar de ledlampen zorgen voor een extreme groei, omdat ze niet heet worden en planten daardoor minder stressen. Bovendien hebben de planten die onder ledlampen worden gekweekt minder voeding en vocht nodig.

Smokerszaken

Handige tips en informatie vindt u op smokerszaken.nl. Wij schrijven blogs waarin allerlei informatie staat over het kweken van wiet. Bent u een beginnende wietkweker of wilt u juist nog meer informatie te weten krijgen? Kijk dan eens op onze website voor de beste tips over hoe u uw wiet het beste kan kweken en wat de benodigdheden daarvoor zijn.

Bekijk ook

Comment Section

0 reacties op “Belichting van de wietplant: Wat moet ik als beginner weten.

Plaats een reactie


*